Textielrestauratie.

Textiel vind ik het mooiste materiaal omdat het zoveel verschillende toepassingen heeft. Als textiel restaurator zie je het in allerlei vormen voorbijkomen. Daarnaast is het zo kwetsbaar en soms in ogenschijnlijk hopeloze staat. Om er dan weer één stabiel geheel van te maken, dát vind ik de uitdaging!

 

Bij alle restauraties onderschrijf ik de ethische code voor musea van het ICOM, wat onder andere inhoud dat ik met respect voor de authenticiteit van het object en het materiaal handel. Ik streef ernaar de integriteit van het object te behouden door het met zo min mogelijk toevoegingen te stabiliseren en te behouden voor de toekomstige generaties.(https://www.museumvereniging.nl/voorleden/ethischecode.aspx)

Zijden waaier met metalen pailetten, been. Op een steun in een op maat gemaakte zuurvrije doos.

De waaier had een gebroken been en veel scheuren op de vouwvlakken en een aantal losse pailetten. Door een steundrager in de juiste kleur te verven werden alle delen weer met elkaar verbonden en het geheel ondersteunt. 

Zakdoek met naaldkant en een rand van kloskant.

Dit witte borduurwerk op een ondergrond van zeer fijn linnen batist met ingezette stukjes naaldkant wordt wel Ayrshire kant genoemd. De buitenste rand is een Valencienne kloskant.

De zakdoek had een felroze ondergrond die er scheef opgenaaid was en spanning op de stof zette. Verder waren er meerdere lacunes en scheuren. Door de zakdoek te reinigen, op een neutrale ondergrond te bevestigen en de scheuren te verstevigen met een spansteek is verder verval tegengegaan en kan dit mooie stuk weer jaren mee.

(Opleiding C&R)

Deze waaier van been heeft een kanten blad met een inzet van zijde, beschilderd met gouache. Meerdere gebroken benen werden hersteld en ondersteund met een onzichtbaar spalkje. De verkleurde benen werden gereinigd en een passende ondersteuning op maat gemaakt. 

 

(Opleiding C&R)

Dit handscherm was niet in al te ernstige staat, afgezien van stof en knopen in de franjes. Het vormt vooral een interessant onderzoeksobject. Dit object werd gebruikt om het gezicht af te schermen van het haardvuur en vierde zijn hoogtij in de biedermeiertijd. Een periode van huis en haard, waar de dames veel handwerkprojecten voltooiden waaronder het versieren van deze mooie handschermen. Het is namelijk onderdeel van een paar, één voor elke hoek van de schoorsteenmantel, zodat ze altijd binnen handbereik waren.

(Opleiding C&R)

Deze waaier met zeer fijn uitgesneden benen, is zeer vergeeld en zit onder de lijmresten. daarnaast zijn er diverse scheuren in het waaier blad. De waaier is nog onder behandeling momenteel, om de lijmresten voor zover mogelijk te verwijderen, het blad te stabiliseren en te reinigen, de benen te reinigen en het borduurwerk fixeren waar dit loskomt.